Insecten als een duurzame eiwitbron voor voedsel

In 2013 benadrukte de Verenigde Naties Food & Agriculture Organization dat een nieuwe benadering van voedselproductie cruciaal was om toekomstige tekorten te vermijden. Hun suggestie was eetbare insecten. Het zijn hun duurzame credentials die voor de VN hebben geleid om insecten te markeren als de mogelijke toekomst van voedsel, waarbij minimale middelen nodig zijn om ze te produceren en omdat ze aanzienlijk minder afval produceren dan conventioneel vee. “Er wordt in 2050 een eiwit tekort verwacht, en we moeten alternatieve eiwitbronnen vinden”, zegt Catriona Lakemond, docent Voedselkwaliteit en Design groep, Wageningen Universiteit.

 

Ongeveer 2 miljard mensen over de hele wereld eten al insecten als onderdeel van hun reguliere dieet vanwege hun hoge voedingswaarde, veelzijdigheid en smaak. “In Zimbabwe eet meer dan 80% van de mensen al insecten,” zei Lakemond. “Waarom? Omdat ze van de smaak en de voedingseigenschappen houden. “Insecten zijn een duurzame voedingsbron. “Het eiwitgehalte van de gele meelworm is vergelijkbaar met vlees en vis.” Eric Michels, Project lead Insects, Vivara / CJ Wildbird Foods ltd. voegt toe: “Bovendien zijn insecten zeer efficiënt, met 10 kg voer, kunnen we 9kg sprinkhanen produceren, vergeleken met 1 kg rundvlees. Insecten produceren minder afval, minder mest en minder broeikasgas. “

 

Ondanks de voor de hand liggende voordelen, is de Westerse samenleving nog steeds niet klaar om insecten als mainstream voeding te accepteren, maar dit kan in de komende jaren veranderen. “We eten al veel insecten, zonder het te weten,” zei Lakemond. “Er wordt geschat dat we 500 gram insecten per jaar per persoon eten.” Er is zelfs een wettelijke grens voor de hoeveelheid insecten aanwezig in ons voedsel vandaag. Bijvoorbeeld, het actieniveau van de FDA voor pindakaas is 30 of meer insectenfragmenten per 100 gram. “Een ander voorbeeld is de roze kleur die wordt gebruikt voor de’ roze koekjes ‘, beroemd in Nederland. Deze kleur is geëxtraheerd van luizen,” zei Lakemond.

 

“Insecten eten gaat gebeuren, en het zal groot zijn,” zei Michels. Verwerkte eetbare insectenvoedsel groeit dagelijks in aantal, er zijn veel producten beschikbaar voor consumenten, het is alleen een kwestie van tijd voordat ze een voor de hand liggende keuze worden. “De vraag in huisdiervoeding isop dit moment groter dan de voorraad,” vervolgt Michels. Veel insecten bedrijven richten zich op eiwitten, eiwitbars en dranken en eiwitpoederproducten.

 

Uitdagingen

“Maar we moeten ook kennis opbouwen over insecten eiwitten,” zei Lakemond. “De eiwitfunctionaliteit is verschillend tussen insectensoorten, en verschillende extractie methoden resulteren in verschillende eiwiten.” Michels stemt ermee in en vervolgt: “We moeten identificeren welke afvalstromen geschikt zijn voor insecten.” Het kweken van insecten is duurzaam en er komt een nieuwe wet op welke insecten op de markt zal brengen.

 

“De beperkende factoren voor de toepassing van insecten in voedsel, in een voedseltechnologisch perspectief, zijn dat we geen specifieke kennis hebben over fractioneringsmethoden voor insecten eiwitten, of dat we uitgebreide kennis hebben over de specifieke functionele eigenschappen en samenstelling van de gefractioneerde eiwitten,” zei Lakemond. “Het is belangrijk om te identificeren hoe insecten eiwitten een nieuwe eiwitbron kunnen zijn.” Michels voegt toe: “Het is van groot belang om de insectenfokkerijen uit te breiden, te automatiseren en grotere volumes van constante en bekende kwaliteit te produceren voor de laagste beschikbare kostenprijs. “

 

De yuck factor

Uiteraard is de andere grootste uitdaging de houding van de consument. “We moeten de consument overtuigen om de ‘yuck factor’ te overwinnen. Insecten zijn nieuw op de markt en sommige mensen eten het misschien niet. Het zal enige tijd duren om de acceptatie van de consument te vergroten,” zei Lakemond. Insecten kunnen als een geheel worden gegeten, of als een conventioneel product, zoals een insectenburger. “Zet insecten naast garnalen, iets dat de meeste van ons al eten. Het ziet er nu niet meer zo slecht uit toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *