DSM en Evonik’s alternatieve bron voor Omega 3 vetzuren uit natuurlijke algen

Net zoals mensen hebben dieren ook hun dagelijkse inname nodig van essentiële meervoudig lange keten onverzadigde vetzuren in hun dieet om een gezonde groei te waarborgen. Tot nu toe zijn deze vetzuren in de aquacultuur voeding en huisdier voeding bijna uitsluitend toegevoegd van marine bronnen, zoals visolie en vismeel. DSM en Evonik bieden nu een alternatieve omega 3 bron die de eerste is die zowel EPA als DHA aanbiedt en zal gericht zijn op aanvankelijke toepassingen in zalm aquacultuur en huisdiervoer.

Vorige week hebben we gemeld dat de joint venture tussen DSM en Evonik van plan is om ongeveer 200 miljoen dollar in de faciliteit te investeren (100 miljoen dollar per partij over circa 2 jaar). De initiële jaarlijkse productiecapaciteit zal ongeveer 15% van de totale huidige jaarlijkse vraag naar EPA en DHA bij de zalm industrie ontmoeten. De oprichting van de joint venture, genaamd Veramaris, met hoofdkantoor in Nederland, zal worden afgerond onder voorbehoud van wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden.

Omega 3 vetzuren zijn een familie van meervoudig onverzadigde vetten, waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een groot en groeiend bewijs toont aan dat voldoende niveaus van omega 3 EPA en DHA de hersenen, oog- en hartgezondheid in meerdere soorten, waaronder mensen, ondersteunen. “Omega 3’s zijn belangrijk in alle stadia van het leven,” zegt Chris Goppelsroeder, President en CEO DSM Nutritional Products. Omega 3’s worden niet van nature door het lichaam geproduceerd, en moeten worden verkregen uit het dieet of via supplementen. “De wereld is echter in een slechte staat en er is een wereldwijde EPA en DHA tekort,” zegt Goppelsroeder.

De gezonde voordelen van vis zullen de groei van de visindustrie blijven stimuleren. “Vis eiwit is al de grootste bron van eiwit, en zal blijven groeien,” zegt Goppelsroeder. Wild gevangen vis is een eindige bron. Reinert Beste, Voorzitter Raad van Bestuur Evonik Nutrition & Care voegt toe: “De groeiende vraag naar vis steeg van 20 miljoen ton visproductie in 1950 tot meer dan 150 miljoen ton visproductie. Het merendeel van de vis is uit de oceaan genomen, maar sinds de jaren negentig is het gestagneerd. Om te voldoen aan de groeiende behoefte is de aquacultuur ingezet. In 2030 komt 75% van de wereldwijde vis uit aquacultuur. “

Innovatie doorbraak voor aquacultuur, huisdieren en daarbuiten
Met deze groeiende vraag naar vis zullen sommige uitdagingen moeten worden overwonnen. Voor een zalm, om goed te groeien en een gezonde voedingsbron voor menselijke consumptie te zijn, heeft het omega 3’s nodig. “De huidige praktijk is om de vis uit de oceaan te nemen en te verwerken om olie en vismeel te vissen om de zalm een ​​bron van eiwit en vet te geven,” zegt Beste. “Voor dit doel wordt ongeveer 70% van de wild gevangen vis gebruikt. We voeden meer visbestanddelen aan de vis dan we vis groeien, er is een negatieve visuitgang. En dit klinkt al niet duurzaam.”

‘Hier is het dilemma’, gaat Beste verder. “We putten deze natuurlijke visbron uit. De uitdaging is om genoeg visolie te krijgen. Met de groeiende vraag is het niet duurzaam om vis uit de oceaan uit te halen om de vis in de aquacultuur te voeden. Je hebt 2,6kg wilde gevangen vis om 1kg gekweekte vis te produceren.”

“Dit is waar onze innovatie in het spel komt,” zegt Beste. “Door de natuurlijke marine algen te nemen, de natuurlijke bron van zalmvoer, en vermenigvuldigen met behulp van fermentatie, kunnen we de algen-olie produceren. Deze olie betekent dat de visie om zalm te kweken zonder visbestandelen te gebruiken voor het eerst realistisch wordt, “zegt Beste. Door het vervangen van visolie in zalmvoer met dit EPA- en DHA-rijk alternatief, kan de vis-in-vis-uit verhouding omgezet worden naar een positieve uitgang. “1 kg ALG EPA en DHA kan 60kg wilde gevangen vis vervangen,” zegt Beste. “Dit zal bijdragen aan het ecologische evenwicht en de biodiversiteit van oceanen en zorgen voor duurzame visboerderijen.”

Manufacturing
“In plaats van de oceaan leeg te vissen, helpen we de biodiversiteit en het evenwicht van de oceaan te herstellen,” zegt Goppelsroeder. ‘In principe, we hebben een micro-organisme gevonden in de marine algen die ons in staat stellen de algen te fermenteren en een sterk geconcentreerd en puur alternatief te produceren voor vis-gebaseerde omega 3, vrij van genetische modificatie.” Beste voegt eraan toe: “In onze R & D hebben we dit proces voor fermentatievoorwaarden geselecteerd en geoptimaliseerd, zodat we een hoge uitzet en groei krijgen.”

De fabriek zal in de VS gevestigd worden. “Deze micro-organismen houden van dextrose of glucose. In Europa zijn deze stoffen niet zo algemeen beschikbaar. Daarom gingen we naar de VS waar we de dextrose uit maïs krijgen, “zegt Goppelsroeder. Beste voegt eraan toe: “Het is logisch in de fermentatieindustrie om productiefaciliteiten en grondstofvoorziening nauw samen te hebben.”

“Om het belangrijk te maken voor de industrie, zal de capaciteit die we in onze joint venture zullen bouwen ongeveer 15% van de EPA en DHA-vraag van de wereldwijde zalmindustrie bestrijken,” zegt Beste. “Dit is dus geen kleine stap, een van de belangrijkste redenen is dat we een nieuwe standaard willen invoeren in de voeding en duurzaamheid van de aquacultuur. We moeten aanzienlijke hoeveelheden leveren,” voegt Goppelsroeder toe: “Typische visolie heeft een omega 3 inhoud van ongeveer 20-25%, dus als je het produceert zoals we dat doen, kan men de inhoud verhogen, wat een groot verschil maakt. Als je het vetgehalte verhoogt, laat je ruimte over in het visvoer voor andere gezonde componenten. “

Beste concludeert: “We hebben al lang met deze stam gewerkt, ook in het stroomafwaartse proces. Wij denken dat dit enorm voordelig is voor de wereld, en beide bedrijven denken dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is voor hen als een onderneming. Zowel DSM als Evonik hebben een sterke inzet om de wereld een duurzamer plek te maken.”

Artikel gepubliceerd op 13 Maart 2017.
Lees hier het volledige artikel (Artikel is het Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *