DSM breidt R & D-mogelijkheden voor voedingsapplicaties uit met het biotechnologiecentrum

DSM heeft op haar locatie in Delft, een nieuwe biotechnologische faciliteit geopend, die haar onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden in fermentatie en biotechnologie voor voedseltoepassingen zal uitbreiden. “De site is echt gericht op biotech en fermentatie,” zegt Ilona Haaijer, president van DSM Food Specialties. Het nieuwe Biotechnology Center is een verdere stap in de ontwikkeling van de site, waar DSM Food Specialties haar wereldwijde hoofdkantoor heeft. De voltooiing van dit nieuwe Biotechnology Center maakt deel uit van een investeringsprogramma van € 100 miljoen door DSM om de R & D in Nederland op te scherpen sinds 2013.

Het nieuwe centrum brengt meer dan 400 hooggeschoolde wetenschappers uit de hele wereld bijelkaar die onderzoek doen in geavanceerde fermentatietechnologie, verwerking, genetica, analytiek en voedseltechnologie. Haaijer vertelt FoodIngredientsFirst: “Technologie speelt een sleutelrol bij het oplossen van problemen. We moeten een manier vinden om alle mensen te voeden en we moeten een manier vinden om het op een gezonde manier te doen. Wij geloven gepassioneerd in ons doel om beter en gezonder eten voor iedereen mogelijk te maken. We kunnen onze wetenschappelijke competenties en creativiteit toepassen om de waarde voor klanten echt te vergroten om nieuwe innovaties te creëren.”

Een voorbeeld van een doorbraak-innovatie is DSM’s ontwikkeling van gefermenteerde steviolglycosiden – de calorie arme, zoetopwekkende moleculen in de steviaplant – als antwoord op de groeiende wereldwijde vraag naar verlaagt suiker in voedsel en drank. DSM’s fermentatiekennis helpt bij het voldoen aan deze wereldwijde groeiende vraag naar steviolglycosiden met een hoge zuiverheid en betrouwbare kwaliteit die duurzaam geproduceerd worden. “Een andere doorbraak innovatie is PreventASe, een enzym dat het acrylamide gehalte in gebakken producten vermindert,” zegt Haaijer.

DSM heeft ook samen geïnvesteerd met andere industriële sectoren in een topmoderne biotech-fermentatie pilot installatie op de Delft-site. Het nieuwe centrum maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen in laboratorium robotica en automatisering om R & D en voedsel applicatie ontwikkeling uit te breiden. De ligging in het hart van de Biotech Campus Delft stelt DSM in staat om snel veelbelovende voedingsapplicaties te testen voor klantenvalidering en commerciële mogelijkheden.

Daarnaast kan DSM via de huidige infrastructuur start- of kleine bedrijven met hun productie helpen, zodat er meer innovatieve ideeën op de markt komen. “DSM maakt deel uit van een food hub, onze samenwerking is met de TU Delft, de stad Delft en veel academische instellingen. We hebben hier wetenschaps-, opschalings-faciliteiten en meer laboratoriumvoorzieningen, zodat we start-up en kleine bedrijven kunnen hosten, en toegang bieden tot wetenschap en laboratoria,” zegt Haaijer.

Feike Sijbesma, CEO / Voorzitter van de DSM-raad van bestuur, reageerde: “DSM’s nieuwe biotechnologiecentrum is waar onze wetenschappers oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals de noodzaak om wereldwijd voedzaam voedsel te bieden, en de transformatie van op fossiele gebaseerde naar een bio-hernieuwbare samenleving. DSM Biotechnology Center vergemakkelijkt deze behoeften in een innovatieve omgeving en op een historische locatie in Delft waar we bijna 150 jaar wetenschappelijke, academische en commerciële activiteiten bouwen. “

Het gebouw heeft duurzame eigenschappen met 3000m2 glazen ruiten en een glazen dak van 22×9 meter zorgt voor voldoende daglicht in het gebouw, waardoor het zeer transparant en licht is. Een “Nederlandse klimaat gevel” verwijdert hete lucht van achter de glazen panelen, en wordt gebruikt om koude lucht die van buitenaf komt te verwarmen, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Haaijer voegt toe; “Wat interessant is over dit gebouw, is de manier waarop het is opgericht. Het is een duurzaam ontworpen gebouw, en elke verdieping heeft zijn eigen bekwaamheid. De werkstroom is makkelijk en mensen uit alle onderzoeksgebieden kunnen elkaar gemakkelijk vinden.”

Dit was ook heel duidelijk tijdens de rondleiding door het gebouw. Elke verdieping is speciaal ontworpen voor zijn doel en is ook gericht op automatisering, waardoor de arbeidsbelasting op de werknemers wordt verlicht. Eén verdieping is ontworpen voor FIND, waar de eerste screening van hun enorme bacteriestam bibliotheek plaatsvindt, terwijl een andere verdieping speciaal is ontworpen voor MAKE, waar de ontwikkeling van bioprocessen plaatsvindt. “Onze kerntechnologieën helpen ons het effect van enzymen en micro-organismen te voorspellen, zodat we de perfecte fermentatie-organismen kunnen selecteren en ons helpen bij het kwantificeren van bioprocesopties en schaalproductiegrootten voordat ze worden overbrcht naar fabrieken,” zegt Gerhard Wagner, directeur van het DSM Biotechnology Center. Op de begane grond wordt het TOEPASSING van het ingrediënt of het enzym onderzocht, waarbij de ingrediënten worden bepaald tot zelfs het atoomniveau met behulp van state-of-the-art nucleaire magnetische resonantietechnologie.

Het Biotechnology Center van DSM wordt het Rosalind Franklin Biotechnology Center genoemd, ter ere van de baanbrekende wetenschapper Rosalind Franklin (1920-1958), waarvan het buitengewone werk tijdens een tragisch kort leven en carrière aanzienlijk bijgedragen heeft tot ons begrip van de structuur van DNA, die effectief de basis vormt voor Moderne biotechnologie. Door Rosalind Franklin te eren, draagt DSM hulde aan alle vrouwelijke science helden.

Lees hier het volledige artikel (in het Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *