De slechte eieren van de goede sorteren

Het EU-eierschandaal bereikte deze zomer de krantenkoppen. De economisch gemotiveerde vervalsing van food kost naar schatting de voedselindustrie tot $40 miljard per jaar. Deze last wordt gedragen door de industrie, toezichthouders en uiteindelijk consumenten.

Een schandaal over een insecticide in eieren heeft discussies rondom voedselveiligheid nieuw leven ingeblazen. De totale schade van de fiprinol-schrik voor de Nederlandse voedingsindustrie alleen al zal de tientallen miljoenen euro’s bereiken. De voortdurende uitdaging is om betere en snellere methoden te ontwikkelen voor het detecteren van biologische en / of chemische contaminanten in voedingsproducten.

Op het moment van schrijven had het fipronil eierschandaal van 2017 wereldwijd 17 landen getroffen, aldus EU-functionarissen. Dit omvat 15 lidstaten van de Europese Unie, plus China en Zwitserland. EU-woordvoerder voor handel en landbouw Daniel Rosario zei dat boerderijen ook zijn geblokkeerd in Frankrijk en Duitsland. Er worden controles uitgevoerd op kippen die voor vlees worden gefokt, uit bezorgdheid dat ook zij mogelijk met fipronil zijn behandeld. De impact van het op de markt brengen van een onveilig product kan verwoestend zijn.


Het volledige artikel is gepubliceerd in The World of Food Ingredients en geschreven door Maartje Geraedts.

Klik hier om het artikel te downloaden (het artikel is alleen in het Engels)

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *