Brightlands Campus Greenport Venlo: letterlijk en figuurlijk de proeftuin voor het voedsel van morgen

Bij Brightlands Campus Greenport Venlo draait alles om gezond eten. Hier werken vernieuwers uit het MKB, startups, wetenschappers en studenten samen op innovaties op het gebied van gezonde voeding, teelt, alternatieve grondstoffen en voedingsmiddelen. “Geen wonder,” zei Saskia Goetluck, CEO Brightland Campus Greenport Venlo, tijdens de Healthy Nutrition Conference. “Brightlands Campus Greenport Venlo is gevestigd in een regio waar de agrifood een van de meest productieve, duurzame en winstgevende ter wereld is.”

Greenport Venlo heeft zowel de ambitie als het potentieel om een ​​toppositie te behalen als centrum voor agro-food business en agri-logistics. De agro-food business in Noord- en Midden-Limburg is een van de meest productieve, duurzame en winstgevende ter wereld. “De regio is Nederland’s tweede grootste tuinbouwgebied, aldus Goetluck. “Op de campus wordt de kracht van de regio gebundeld, versterkt en verder uitgebreid door de ontwikkeling van state-of-the-art faciliteiten voor zakelijke ontwikkeling, fundamenteel en toegepast onderzoek, onderwijs en ontmoetingen.”

Source: www.greenportvenlo.nl

Brightlands Campus Greenport Venlo draagt ​​bij tot het oplossen van mondiale problemen op het gebied van voedselveiligheid, voedselbeveiliging en gezond, lekker eten. Goetluck legt uit: “Binnen deze drie programma’s zijn we bezig met een breed scala aan onderwerpen, zoals variatieontwikkeling (focus op smaak en gezondheid), inkoop- en eetgedrag, landbouwgrond upgraden, nieuwe verwerkings-technieken, logistiek in bedrijf, Actieve ingrediënten in voedsel, broeikasstructuren en verticale landbouw, duurzaamheid, verdienmodellen en marketing en diensten, transportstromen en agrarische grondstoffen voor non-food toepassingen.”

De campus brengt regionale bedrijven en instituten samen voor onderwijs, toegepast onderzoek en valorisatie, zoals Fontys Venlo, de Hogeschool voor Technische Wetenschappen en de Universiteit Maastricht (Hogeschool Venlo). “Deze instituten produceren veel basis- en wetenschappelijke kennis, maar geen producten,” zegt Freddy Troost, Universitair hoofddocent Voedselinnovatie en Gezondheid, Universiteit Maastricht Campus Venlo. “In Venlo hebben we een andere missie, we willen echte concepten, voedingsmiddelen en producten produceren.”

De onderzoekscampus Venlo zal zich richten op twee hoofdonderwerpen: Gezonde voeding en voedselinnovatie (HEFI) en het Centrum voor voedselclaims. “Binnen Health Food Innovation is het onze missie om echte voedingsmiddelen te ontwikkelen met bewezen gezondheidsvoordelen, zei Troost. “We zullen kijken naar gezondheid van de darm, voeding voor ouderen, agro-food, innovatie in voedselverwerking, klinische voeding, functioneel voedsel voor obese mensen en diabetici, en ten slotte kunnen we baanbrekende voedsel innovatie concepten vergemakkelijken door de gezondheidsvoordelen te beoordelen.” De grootste uitdaging zal zijn het bewijs van concept vertalen naar echte voedselinnovaties. “Maar we kunnen het doen,” zei Troost. “Een groep van onze studenten ontwikkelde PopPeas, een schuldvrije, hartige snack die je eiwit-, calcium- en vitamine D-inname verhoogd, terwijl je een geweldige smaak en knapperige bite hebt.” Deze innovatie is de winnaar van de nationale Ecotrophelia wedstrijd 2017.

Het Food Claims Center Venlo is verdeeld in drie gebieden van expertise, onderzoek, onderwijs en advies. “We willen de interactie van voedings- en voedingswetgeving bestuderen,” zei Alie de Boer, Onderzoeker en docent, Universiteit Maastricht Campus Venlo. “Wat zijn de gevolgen en implicaties van de Europese voedselwetgeving of wat gebeurt er bij het combineren van voedingsmiddelen en farmaceutische producten?” Omdat de campus accommodatie biedt voor groeiende bedrijven, is het belangrijk om te weten wat je op de verpakking kunt plaatsen en hoe je het kan omgaan met alle claims. “We kunnen deze bedrijven helpen met het uitvoeren van onderzoek voor autorisatie dossiers,” de Boer continu. “Het is belangrijk hoe de actieve ingrediënten moeten worden gedefinieerd en gekarakteriseerd en hoe je het effect van het ingrediënt moet bestuderen.”

De ontwikkeling van Brightlands Campus Greenport Venlo verbetert het klimaat voor bedrijven in de regio. “Binnen 7 maanden zullen alle labs klaar zijn,” zei Troost. Met uitstekende weg-, spoor- en waterverbindingen is Greenport Venlo de aansluiting die de belangrijkste havens van Rotterdam, Antwerpen en Noordrijn-Westfalen verbindt. Dankzij een industriepark van ongeveer 5.400 hectare is het ook een ideale plek om een ​​bedrijf te starten. De aanwezigheid van goede educatieve voorzieningen en toegepast onderzoek vormt de basis voor de voortdurende ontwikkeling van economische activiteiten op hoog niveau. Deze synergie biedt een onderwijs met permanente stimuli uit de zakelijke praktijk, waardoor studenten beter kunnen reageren op onderwijskwesties. Hier profiteren zowel bedrijven als het onderwijs van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *